https://www.lensfiyat.com/image/cache/catalog/blog/lens-yazi-gorselleri/lenslerde-bc-degeri-ne-anlama-gelir-1090x535.jpg

Lenslerde BC Değeri Nedir

BC (Base Curve) değeri, kontakt lenslerin ön yüzeyinin korneanızın yuvarlaklığına uygun olarak nasıl şekillendirildiğini ifade eden bir ölçüdür. Kontakt lensin taban eğrisi veya eğriliği olarak da bilinir. BC değeri, lensin iç yüzeyinin bir yarıçap eğrisini ifade eder.


BC değeri, milimetre cinsinden ifade edilir ve genellikle 8.0 mm ile 10.0 mm arasında değişir. Bu değer, kontakt lensin korneanın yüzeyine ne kadar uyumlu olduğunu gösterir. Kornea, gözün ön yüzeyini kaplayan saydam ve hafif eğri bir yapıdır. Kontakt lenslerin korneaya uyumlu olması, rahat bir kullanım sağlamak ve lensin yerinde kalmasını sağlamak için önemlidir.


BC değeri, kontakt lenslerin reçete edilmesi sırasında göz doktoru veya optometrist tarafından belirlenir. Her kişinin kornea şekli farklıdır ve dolayısıyla her kişiye uygun bir BC değeri gerekebilir. Yanlış bir BC değeri kullanmak, kontakt lensin rahat oturmamasına, göz tahrişine veya lensin yerinden kaymasına neden olabilir.


Lens Bc nedir sorusuna bir yanıt vermeden önce açılımını yapmak gerekir. Lens Bc’de yer alan BC harfleri İngilizce olarak Base Curve anlamına geliyor. Türkçe olarak “temel eğri” anlamına geliyor. Bu ise halk arasında ‘lens çapı’ olarak biliniyor. Peki, lens bc değeri nedir? Diye bakacak olursak bunun kişiden kişiye göre değiştiğini görebilirsiniz.


Daha önce lens kullanmamış ve ilk defa olarak lens kullanacak kişiler kontak lens almadan önce lens BC değerini öğrenmelidir. Lens BC değerlerini öğrendikten sonra lens almalıdır. Lens BC değerini öğrenmeden lens kullanmaya başlayan kişiler kullanmış oldukları bu lenslerde faydadan çok zarar görürler.

 

Lens BC ve DİA Arasında Yer Alan Farklılıklar Nelerdir?

Lens almadan önce dikkatli olunması gereken en önemli kural BC ve DİA değerleridir. Kontak lensin çapını ifade eden şey DİA’dır. Lensin bir kenardan diğerine kadar olan uzaklığı milimetre olarak ölçülüyor.


 İnsanın gözünde bulunan renkli kısmının ölçümü yapıldıktan sonra gözyaşı payı eklenerek DİA değeri ölçülür. İri çap 11 milimetre ile 12 milimetre arası ortalama olarak 14 ila 14.5 milimetre çap kullanılır. Lens BC numarası iç eğrilik değerini açıklar.


Örnek vermek gerekirse, ortalama radyus değeri yani göz keratometresi 7.2 ila 8.2 milimetre arasında olan kişinin göz yaşı devinimini ve oksijen iletimini en iyi şekilde yapması için BC değeri 8 milimetre DİA değeri de 14 milimetre olan bir lense ihtiyaç vardır. İşte lens bc ve dia arasındaki fark nedir? Diye bakıldığı zaman bunları görmekteyiz.


Lens çeşitleri de oldukça fazladır. Bu diğer lens çeşitleri farklı farklı görevleri üstlenir. Her göz probleminin tedavisi için bir birinden farklı lens çeşitleri kullanılır. Hastaya gerekli olan lensi uzman bir göz doktoru gerekli muayenelerden sonra hastaya tercih eder. 5 farklı görevi üstlenen göz lensleri bulunmaktadır. O lensler ve görevleri hakkında detaylı bilgilere göz atalım.

 

Numaralı Lens

Görme bozukluğunu ortadan kaldırmak için göze yerleştirilen ve protez işlemini gören numaralı lens şeffaf olmaktadır. Ancak bazen renkli de olabilir. Göz alanında uzman olan bir doktor tarafından reçetelenir.

Bu numaralı lensleri genel olarak miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz kusurları olan kişiler kullanmaktadır. Numaralı lensle kişi bu göz kusurlarından büyük bir ölçüde kurtulabilir ve yaşam kalitesi artış gösterir.

 

Torik Lens

Torik lens astigmatlı numaralı lenslere verilen addır. Bu lenslerin lens BC değeri bulunur. Bu yüzden kullanmadan önce dikkat etmek oldukça önemlidir. Genelde katarakt rahatsızlığı bulunan kişiler bu torik lensleri kullanır. Bulanık gören hastalar bu lens sayesinde bu sorundan kurtulabilir. Bulanıklaşmış göz merceğine ameliyat ile torik lens yerleştirilir.

 

Terapötik Lens

Görmede bozukluk olmayan gözlerde tedavi amacıyla kullanılan lenslerdir. Sürtünmeden dolayı rahatsız olan gözün, bandajlanması ve kapatılması gereken durumlar için kullanılır.


Renkli Lens

Bu renkli lensler daha çok kozmetik amacıyla kullanılan lenslerdir. Gözün renkli tabakasına yerleştirilir. Bu ise gözün doğal rengini ortadan kaldırır. Bu yüzden gözün doğal renginin yerini lensin rengi alır.


Renkli lensler göz rengine yakın olarak seçilirse eğer oldukça doğal bir görünüm kazandırır. Bu lensler numaralı ve numarasız olarak kullanılabilir. Bu lensler özel olarak üretilen lenslerdir. Gözün rengini değiştirme özelliği bulunur. Bu lensi takan kişiler diledikleri zaman çıkarabilirler.


Chromagen Lens

Her sekiz erkekten birinde mutlaka yerini alan renk körü olan hastalarda kullanılan bir lens çeşididir. Bu lens çeşidi gözün ayırt edemediği renk tonlarını kolay bir şekilde ayırt eder.


Hastanın göremediği renk doktorun yapmış olduğu muayene sonucunda belirlenir ve ona göre bir lens tedavisine başlanır. Bu lens tedavisinin sonucunda renk körlüğü yaşayan hasta hızlı bir şekilde sağlığına kavuşur. Renkleri kolay bir şekilde ayırt etmeye başlar.


Görmüş olduğunuz gibi lens BC ve DİA arasında yerini alan farklar bu şekilde yerini almaktadır. Ayrıca çok fazla lens çeşidi de yerini almaktadır

  1.  Numaralı Lens
  2.  Torik lens
  3.  Terapötik lens
  4.  Renkli lens
  5.  Chromagen lens

Olarak bu lens çeşitleri yerini almaktadır. Her birinin farklı görevleri vardır. Her biri farklı göz kusurlarının tedavisinde kullanılır ve göz problemi yaşayan hastanın yaşam kalitesini oldukça fazla arttırmaya yardımcı olur.


BC değeri, kontakt lens kullanıcılarının göz sağlığını ve rahatlığını etkileyebilir, bu nedenle doğru BC değerinin belirlenmesi ve kullanılması önemlidir. Kontakt lenslerinizi düzenli olarak kullanmadan önce göz doktorunuzun reçete ettiği BC değerine ve diğer talimatlara uymanız önemlidir. Ayrıca, kontakt lenslerinizin BC değerini değiştirmek veya farklı bir tür veya marka kullanmak isterseniz, bu değişikliği göz doktorunuzla danışmalısınız.

0 Yorum

Yorum Yapmak için Giriş Yapınız